Wednesday, August 18, 2004

Tredje läkarbesöket - 18 augusti 2004

Tid hos läkaren Bo. Eva sa att han skulle undersöka mig och kanske leta efter svamp och liknande, men han tog emot mig i ett kontorsrum och när jag nämnde det så sa han att han tyckte att det var onödigt. Han trodde inte att jag hade några sådana problem.

Jag berättade lite kort om mina problem och sa att Eva tyckte att jag skulle träffa honom för att hon tyckte att mina besvär var så stora. ”Jasså? På vilket sätt då?” sa han och verkade tycka att mina problem var fullt normala. Han sa att det var bevisat att kvinnor med vestibulit hade många fler nervändar i vestibulen och att det var detta som gjorde att besvären kunde komma och hålla på. Han sa att kvinnor ofta blir av med besvären efter att ha fött barn, samt att det här inte på något sätt kan förhindra att man kan föda vaginalt. Han sa även att de brukar låta kvinnor med vestibulit använda östrogensalva en tid efter förlossningen för att hjälpa slemhinnorna.

När jag sa att jag brukar ha ont och vara irriterad runt mens, sa han att det kunde bero på att kroppen då har lägst halt av östrogen, och att det då bara är gulkroppshormon i kroppen. Han föreslog att jag skulle använda östrogenkräm varje dag en vecka innan varje mens och se om det hjälper. Östrogenkrämen verkar bara lokalt och ska enligt honom inte ha några negativa effekter alls och ska inte heller kunna användas för mycket.
Östrogenkrämen, Ovesterin kräm, hjälper genom att förtjocka och bygga upp slemhinnorna. Slemhinnorna blir mindre sköra, mindre torra, tjockare och tåligare. Den ska smörjas i vestibulområdet, dock inte inuti slidan med sprutan som kan medfölja i paketet. Och det är krämen jag ska använda inte vaginatorerna.

Han tyckte att jag skulle använda Xylocainkräm varje dag, eventuellt flera gånger om dagen. ”Vi brukar rekommendera kvinnor att använda Xylocain upp till fem-sex gånger om dagen. Och så alltid en stund innan sex. Det kräver att man planerar sitt sex men det gör de flesta människor i alla fall, så känn dig inte konstig för det.” sa han.

Jag frågade om Xylocain verkligen kunde vara bra att använda varje dag i flera år, men han sa att det inte fanns några negativa effekter och att den var helt ofarlig. Han tyckte att jag skulle prova använda den dagligen, eftersom jag då skulle komma ur den onda cirkeln man hamnar i när det gör ont. Jag har tidigare läst att genom att man har ont, så får man små ständiga muskelspänningar som gör att det gör ännu mer ont och så hamnar man i en ond spiral. Det som också händer är att nerverna skickar signaler hela tiden om att det gör ont, fast det inte är något fel. Kommer man ur den spiralen och kroppen tror att det inte längre gör ont, så slutar det göra ont. Så på så vis kan ju xylocainet fungera.

Sedan sa han att jag inte ska ha sex om det gör ont, har jag sex och det gör ont så tolkar kroppen sex som smärtsamt och då förstör jag kroppens signaler och gör vestibuliten värre. Jag får inte ha sex om det gör ont, punkt. Det är också viktigt att använda massor av glidmedel så det inte blir någon friktion, man ska helst ha så mycket att det inte blir någon friktion alls. Och så påpekade han givetvis att jag gärna får ha andra typer av sex som petting och oralsex, istället för samlag.

Han sa även att många kvinnor blir hjälpta av att sluta med p-piller. Jag frågade om det fanns något annat preventivmedel jag kunde använda, förutom kondom, men han skakade på huvudet. Han sa att minipiller, p-stavar och sprutor snarare är sämre eftersom de innehåller mer gulkroppshormon. Antingen p-piller eller kondom rekommenderade han. Han tyckte att jag skulle prova sluta med p-pillren i tre månader och se om det blev bättre, blev det inte bättre så var det bara att börja med dem igen.

Han höll dock med om att det inte var bra om jag var alltför rädd för att vara gravid. Han sa att om jag var mycket rädd för att bli gravid, så kunde jag både använda kondom och använda mig av säkra perioder, han sa att risken för att bli gravid framför allt är dagarna precis innan ägglossningen. Han sa att de flesta kvinnor kan lära sig se på sitt sekret/flytningar när ägglossningen är, den är ofta vattningare och mer just vid ägglossningen. Och så kunde jag undvika att ha samlag helt just då för att vara extra säker.

Han ville inte ge några speciella råd vad gäller underkläder och kläder ”Det märker du själv, märker du att du blir sämre av vissa kläder, så sluta med dem!”.
Han tyckte absolut inte att jag skulle använda tampong. Han sa att tamponger torkar ut och kan skada de redan känsliga slemhinnorna på kvinnor med vestibulit. Om jag blev alltför irriterad av bindor så föreslog han att ha dubbla trosor, så jag har bomull närmast kroppen, sen en binda och sen ett par trosor till. Eller så skulle jag försöka att bara ha bomull och inga bindor alls. ”Tyvärr får du undersöka själv där vad som fungerar bäst för dig, där har jag tyvärr inga råd att ge”.

Så kortfattat:
• Xylocain minst en gång om dagen till att börja med.
• Alltid Xylocain innan sex.
• Östrogenkrämen Ovesterin på området varje dag veckan före mens. Kan användas mer om den verkar hjälpa.
• Ev. sluta med p-piller. Ska fundera på saken.

Han sa även att våldtäkter givetvis kan spela in i sådana här problem. Han sa att det var hemskt viktigt att jag tog itu med det och att det skulle hjälpa både psykiskt och fysiskt. Jag frågade om han tyckte att jag skulle gå i terapi men han sa att det var upp till mig. Han sa att terapi inte var nödvändigt, det viktiga var att jag tog itu med mina problem på det sätt jag själv ville. Han sa även att jag inte skulle prata av mig om det med min kille eftersom jag då gjorde honom upprörd och var tvungen att ta hänsyn till, och beröras, av hans känslor också. Men han sa att jag skulle hitta mitt eget sätt att ta itu med det, det viktiga var att jag tog itu med det och försökte må bättre och bli bättre. Jag tyckte det lät riktigt bra, särskilt med tanke på min bok jag köpte och tycker om (har köpt en engelsk bok om att komma över sådana här saker "Healing the Trauma of Abuse, a women's workbook").

Mina nya plan, 18 aug:
- Fortsätta med oparfymerade tvättmedel.
- Välja bra trosor som inte skaver i bomull. Lösa stringtrosor inte tajta sådana, eller hipster-boxers. Sova utan trosor eller i lösa killboxers.
- Inga jeans, bara byxor och kjolar som inte stör.
- Fortsätta med multivitamin och extra zink.
- Aco Intim olja istället för tvål, fortsätta.
- Smörja med Locobase.
- Öva med stav tre gånger i veckan ett tag till. *
- Inga tamponger. *
- Prova Ovesterin kräm, östrogenkrämen, varje dag en vecka före mens och ev mer. *
- Prova Xylocain dagligen innan sex. *

0 Comments:

Post a Comment

<< Home