Tuesday, August 23, 2005

Fjärde läkarbesöket - 23 augusti 2005

Tid hos Eva.

Var fruktansvärt nervös. Började med att diskutera preventivmedel, berättade att jag hade slutat med p-piller och hur jag använda säkra perioder. Trodde att hon skulle vara negativ, men tvärtom så var hon mycket positiv och nyfiken på hur jag tyckte att det gick. Hon kunde metoden och erbjöd sig hjälpa mig om jag hade några frågor. Jag frågade om hon visste några kurser i det, men det gjorde hon inte, däremot så rekommenderade hon den svenska boken Billingsmetoden. Hon sa att hon tyckte jag var jätteduktig som hade antecknat så prydligt ;) och sa att det var kul att se någon som höll på med det. Hon var överhuvudtaget väldigt positiv till att jag hade slutat med p-piller, och sa inget negativt om det alls. Tvärtom så sa hon att det lät bra att jag kände att jag mådde bättre och sa att man ofta inte känner hur man mår när man går på dem förrän man slutar, för det blir ens normaltillstånd.

Hon gick med på att ta cellprov utan diskussion, hon sa direkt ja och sa senare att jag skulle ignorera kallelserna och komma till henne istället och ta cellprov vart tredje år. Hon sa att det blev sådant löpande-band på vårdcentralerna med kallelserna att många kvinnor tyckte att det var obehagligt. Innan hon undersökte mig så bad jag henne förklara hur instrumenten fungerande och hon visade mig på sin plastmodell och förklarade. Sedan visade hon mig instrumenten för cellprovet, en liten spatel som skulle petas rakt över och sedan en mascaraborste (!) som man använde i öppningen. Såg lite läskigt ut.

Undersökningen gick jättebra, över all förväntan. Hon kikade först utanför och sa att vestibuliten såg riktigt bra ut, jag var lite röd på ett ställe men det var allt. Det har verkligen blivit bättre. Sen gjorde hon en full undersökning. Det var obehagligt men gjorde inte ont! Hon var jätteförsiktig, tog det jättelångsamt och frågade hur det gick. Hon råkade komma åt en öm punkt med spatelmojängen men det var bara ett snabb skarpt stick och sen var det över. Själva provtagningen var lite obehaglig vid skrapandet men ingen fara, borsten var lite mer obehaglig, kändes som mensvärk då och sedan i några timmar efteråt, inte mycket, men lite allmänt mensvärks-obehag. Är så lättad.

Första gången jag blivit undersökt som jag INTE har haft ont efteråt. Inte minsta lilla! Eva är världens bästa. Sist jag blev undersökt fullt ut så hade jag ont i 6-7 timmar. Nu ingenting. Jag nämnde det för henne och hon sa att det lätt var så om man gick till någon som inget kunde, att de var onödigt hårdhänta och inte försiktiga nog. Eva tyckte att jag skulle komma på normala undersökningar vartannat år, och cellprov vart tredje år ungefär. Känns konstigt att inte behöva gå varje år längre. Jag var så lättad och glad efteråt, kändes så himla bra!!

Saker jag nämnde för Eva hade hjälpt min vestibulit:
• Byta till endast vita bomullstrosor. Inget svart eller microfiber längre.
• Byta till oparfymerat tvättmedel, sluta med mjukmedel.
• Byta till ACO intim tvättolja vid tvätt (från oparfymerad tvål). Provade att byta tillbaka en sak i taget och fick klåda och irritation direkt.
• Bytte från Always bindor, insåg att de gav klådan. Hittade tom en rapport om en undersökning där friska kvinnor fick klåda av Always. Libresse är mycket bättre. Tygbindor ännu bättre. (Tampong fungerar ännu inte. Snöret irriterar så mycket att jag knappt kan sitta/stå efter bara en halvtimme.)
• Använde Xylocain 5 gånger om dagen i flera veckor tills det blev bättre. Slutade sedan, men använder Xylocain på samma sätt igen korta perioder när det är på väg att bli bättre.
• Använde Ovesterin några dagar före mens ett antal menscykler.
• Slutade med p-piller 4 juni.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home