Tuesday, December 12, 2006

Vad är vaginism?

Vaginism/slidkramp är en ofrivillig spänning av musklerna runt slidöppningen. Musklerna runt slidan krampar när någonting försöker komma in, ett finger, en tampong eller en penis. Muskelkrampen är helt ofrivillig och stänger slidöppningen så hårt att penetration är väldigt smärtsamt och/eller omöjligt. Vaginismen kan vara olika stark, vissa kan föra in tamponger och ett finger men klarar inte av en penis. Andra kan inte ens föra in ett finger. Vissa kvinnor kan få muskelkramper bara genom att tänka på att föra in någonting. Om krampen är väldigt stark kan det känns som en "vägg" som stoppar inträdande.
När kvinnan försöker föra in någonting i slidan och det gör ont, reagerar kroppen. Kroppen minns smärtan och ett muskelminne skapas. Nerverna som kontrollerar musklerna "vet" att penetration medför smärta och försöker skydda kroppen genom att spänna musklerna för att förhindra penetration. Det orsakar givetvis ännu mer smärta. Varje gång kvinnan försöker ha samlag (eller andra former av penetration) och det gör ont, blir reaktionen förstärkt och krampen mer och mer allvarlig. (Se illustrationer längre ned på denna sida.)

Det är viktigt att veta att vaginism är ett medicinskt problem och att det går att bota. Vaginism beror inte på någon form av fysiskt fel. Många kvinnor tror att de är för "trånga" men det är inte sant, det är muskelspänningen som gör att slidan känns liten och trång. En kvinna med vaginism kan fortfarande föda barn. En gynekolog som inte känner till vaginism kan säga att slidan ser liten ut, när det egentligen beror på att kvinnan spänner sig omedvetet! En slida kan inte vara för liten för samlag. Det är viktigt för både kvinnan och hennes partner att förstå att problemet och smärtan ska tas på allvar. Muskelkramperna är okontrollerbara och ofrivilliga för kvinnan. Kom ihåg att vaginism går att bota. Det kan ta tid men det går nästan alltid att bota.

Vem får vaginism/slidkramp?
Varje kvinna med vaginism är annorlunda och det är svårt att generalisera. Det är sällan möjligt att hitta en specifik orsak till slidkramp hos en kvinna, men några vanliga anledningar är: ett stort behov av kontroll, andra muskelspänningar under stress (migrän, huvudvärk, nack- och ryggsmärta), att vara obekväm med sin kropp och sin sexualitet, dåliga erfarenheter med gynekologer, en rädsla för att bli gravid, en sexuellt negativ uppväxt eller någon forma av sexuellt våld. En sjukdom eller ett problem som ger smärta, som vestibulit, vulvodyni eller svampinfektioner kan också starta slidkrampen, eftersom kvinnan känner smärta på grund av de andra problemen reagerar hennes kropp och hon börjar få muskelkramper i försvar. Många gånger har slidkrampen ingen specifik anledning och drabbar kvinnor utan någon form av trauma eller sexuella problem. Både oskulder och sexuellt erfarna kvinnor kan få vaginism. Vissa kvinnor har primär vaginism vilket betyder att de aldrig har kunnat ha samlag. Andra kvinnor får det efter flera år av smärtfria samlag.

Behandling
En kvinna kan bli behandlad för vaginism på många sätt. Hon kan antingen behandla sig själv hemma eller få hjälp av en specialist. Det kan vara svårt att hitta en vaginism-specialist men det finns kliniker med kunskap om vaginism och bra behandlingsplaner. Behandlingen består ofta av övningar att göra hemma, tillsammans med terapi och övningar hos en gynekolog.
Vissa kvinnor behöver gå till en psykolog eller terapeut. Vilken behandling hon behöver beror på hennes anledningar till att ha vaginism. Om hon har problem med sin sexualitet kan en sexolog hjälpa. Om hon har blivit utsatt för sexuellt våld behöver hon förmodligen gå i terapi. Om hon har lite kunskap om sig själv, har känns smärta vid samlag och har problem med kontroll, kan hon förmodligen bota sig själv med övningar hemma, se nedan. Bara kvinnan själv vet vad som är rätt för henne. Eftersom behandlingen består av att försöka få musklerna att slappna av, tycker många kvinnor att avslappningsövningar fungerar. Andningsövningar eller yoga har också blivit rekommenderat.

Behandlingen hemma kan göras med eller utan kontakt med en specialist och består av olika steg. Det första steget är för kvinnan att lära känna sin kropp. Sen börjar kvinnan långsamt att lära sig att penetration inte är smärtsamt och musklerna börjar slappna av och acceptera penetration. Efter ett tag kommer nya muskelminnen att skapas och kroppen lär sig att acceptera det. Kvinnan gör detta genom att försiktigt föra in fingrar och senare stavar i slidan, en storlek i taget. övningarna ska göras med mycket glidmedel och utan smärta!
Om kroppen känner smärta genom behandlingen kommer det att förstärka kroppens minne av smärta och krampen blir värre. Det första steget kan vara lite obekvämt men borde inte vara smärtsamt. Kvinnan bör ta det lugnt så att övningarna inte är smärtsamma och så kroppen kan lära om sig. Många kvinnor föredrar att göra övningar varje dag och det gör att behandlingen går snabbare. Alla är olika så bestäm för dig själv i vilken takt och hur ofta du vill öva.

Läs mer i den här artikeln med mer instruktioner: Om vaginism och övningar

Svenska länkar
Fass: http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=6521
SVT: http://www.svt.se/granskning/reportage.asp?S=232&A=232
Vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=2360
Aftonbladet 1: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,5889,00.html
Aftonbladet 2: http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,183727,00.html
IMK: http://www.hu.liu.se/imk/genus/vaginism___vulvodyni
Gyn: http://elsalena.ryding.net/
Lars W: http://home.worldonline.dk/psyke/bibl/vestibulit.htm
Web4health 1: http://web4health.info/sv/answers/sex-vaginismus-causes.htm
Web4health 2: http://web4health.info/sv/answers/sex-vaginismus-treat.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home