Saturday, October 29, 2005

Behandlingar

De olika behandlingarna/metoderna mer detaljerat. Läs vilka och när jag testat dem och vad som fungerar och inte fungerar i separat inlägg här.

Inga parfymerade tvättmedel.
Ganska självklart egentligen. Såklart man inte vill ha parfym där som kan irritera. Själv är jag allergisk mot parfym, när jag var liten kunde jag inte ha kläder som tvättats i parfymerat tvättmedel så varför har jag det nu? Via sensitive color är det enda jag använt. Mjukmedel har inte heller använts.

Vit bomull.
Hade tidigare i princip bara svarta microfibertrosor. Har dock hört att svart färg kan innehålla gifter. Har fått små prickar på armarna efter att ha använt billiga svarta toppar och fick från läkare höra att det kunde bero på färgerna som används för att färga kläder. Vit bomull innehåller inga farligheter och bomull är egentligen det enda man ska använda, bomullsfodrad gren räcker inte, kroppen måste få andas.
Uppdaterat senare: Det verkar gå bra med svarta också, så länge de är i bomull eller på annat sätt kan andas. Svarta spetstrosor med nät-tyg och bomull innanför andas ändå.

Inga obekväma byxor.
Fråga vilken kille som helst: "Skulle du gå en hel dag i ett par byxor som sitter tight i skrevet och egentligen är obekväma? Skulle du gå en hel dag i trosor som glider in i häcken och driver dig till vansinne?". Han skulle titta på dig som om du vore galen. Såklart han inte gör. Så varför gör tjejer det? Idioti. Välj bekväma byxor. Det är okej med tighta, så länge de inte sitter hårt i skrevet och skaver.

Multivitamin och fiskleverolja.
Brist på vitaminer eller på nyttiga oljor kan göra slemhinnor sköra. Vissa anser att kvinnor med vestibulit har vissa vitaminbrister. Det kan inte skada att få kroppen att må bättre. Multivitamin för kvinnor och oljan Udo's choice.

Inte tvål.
Det viktiga är att inte använda parfymerad tvål eller tvål med konstigheter i. Använde tidigare mild oparfymerad tvål, (Eucerin 5.5 från Apoteket) men tog ännu ett steg och använde ACO intim olja för att se om det hjälpte. Det gjorde det! Och jag som redan trodde att jag använde något bra.
Man ska aldrig använda parfymerade produkter eller tvålar i underlivet. Håll dig även borta från Lactacyd, har läst på Aftonbladet.se och andra ställen att den tvålen har gett utslag och klåda hos folk. Aldrig använt själv.
Jag är mycket nöjd med Aco Intimolja, den lämnat även en skyddande hinna efter sig som tycks fukta och inte torka ut. Behaglig. När jag provat tvål igen så har det börjat svida och klia. Bara vatten duger utmärkt också.

Byta bindmärke.
Always bindor irriterar. Det var först när jag läste på en mailinglista om flera kvinnor som fick en fruktansvärd klåda av Always-bindor i en diskussion som spårade ur, som jag började dra lite slutsatser. Bytte sort, och klådan försvann. Läste sedan en forskningsrapport som visade att kvinor fick klåda och irritation pga vissa ämnen i just Always bindor. Använder dem aldrig mer.
Länk till en resumé av artikeln så du kan söka efter den på nätet.
Numera använder jag Libresse bindor. Tycker inte att de är lika bra, men de irriterar inte. Tänker även prova apotekets men har inte gjort det än.
Tampong fungerar endast om jag klipper av snöret till endast ngn cm, som då hamnar inuti. Jag kan krysta ut tampongen utan problem och grabba tag i den när den är ute igen.

Tygbindor
Tygbindor är det mildaste som finns. De är gjorda i mjukt tyg och tvättas precis som annan tvätt efteråt. De är inte äckligare än när man får en blodfläck på kläder och lägger i kallt vatten. Lite mer jobb med dock.

Öva med stav.
Det här är väl det som är mest pinsamt att skriva om. Killar tror att det är självklart att tjejer för in saker i slidan när de onanerar. Men det är det inte! Jag hade aldrig gjort det. Jag köpte några söta små vibratorer och övade med dem (utan batterier) med massor av glidmedel. Den minsta var liten som ett finger, och det behövdes för min kropp var så rädd och spänd att det var nästan omöjligt ens med en så liten i början. Långsamt lärde jag kroppen och hjärnan att det inte var farligt. Inget jag gjorde för nöje, snarare ren övning bara. Tillslut lärde jag mig kontrollera slidmusklerna och fick full koll.
Nu känns det skrämmande att tänka på hur lite jag visste och hur lite koll jag hade innan allt det här. Nu vet jag hur kroppen funkar, hur slidan känns inuti, var allt sitter och har sett mig själv i spegel och vet precis var jag har ont, hur jag ser ut och vad jag har. Känner mig så mycket tryggare i min kropp och så mycket nöjdare med min kropp nu än tidigare.
Läs även texten "Testamente" där läkaren rekommenderar stavar, se Vestibulitartikel 1 bland länkarna (scrolla ned en bra bit).

Locobase
Locobase är en fet oparfymerad hudkräm som säljs på Apoteket. Det är en riktigt tjock hudkräm som består av 70% fett och som är mjukgörande. Det finns två sorter vanliga Locobase och Locobase repair. Den min barnmorska sa att jag skulle använda var vanliga Locobase. Den återfuktar och framför allt ska den masseras in på det ömma området (dvs, mellan de inre blygdläpparna och precis i öppningen, inte inuti slidan). Genom att man masserar det ömma stället flera gånger om dagen så börjar det göra mindre ont, kroppen känner beröringen och läser av att det faktiskt inte finns någon smärta där.
För att kunna få krämen på rätt ställe, måste man använda en spegel. Titta ordentligt och hitta de ömma punkterna. På mig var de ilsket knallröda men så långt in att det var väldigt svårt att komma åt och placera krämen rätt.

Olja
Man kan även använda olja för att smörja med, både för att öva beröring, och för att mjuka upp och fukta. Jojobaolja föredrar jag. Vet att vissa tjejer använder mandelolja från apoteket.

Ovesterin kräm, östrogenkräm.
Ovesterin kräm kan man köpa receptfritt på Apoteket. Se till att det är krämen och inte vaginatorerna. Den är framför allt till för kvinnor efter klimakteriet och den ska då föras in i slidan. Så gör man inte när man behandlar vestibulit. Krämen smors in på de ömma områdena, alltså innanför de inre blygdläpparna och runt slidöppningen. Min läkare sa att jag skulle göra det varje dag i en vecka före mens.
För att lära sig applicera krämen på rätt ställe, måste man använda en spegel i början. Titta ordentligt och hitta de ömma punkterna. På mig var de ilsket knallröda men så långt in att det var väldigt svårt att komma åt och placera krämen rätt.

Xylocain, 5% salva.
Xylocain är en smärtlindrande salva som finns att köpa receptfritt på Apoteket. Den används mot insektsbett och smärtor av olika slag. Störst smärtlindring ger den efter 5-10 minuter. När man applicerar den så svider den till, det känns riktigt hett. De första gångerna jag provade den så sved det i fem minuter. Men efter bara ett par veckor så sved den bara till några sekunder och sen gick det över. Man vänjer sig. Och den hjälper!
För att kunna få krämen på rätt ställe, måste man använda en spegel. Titta ordentligt och hitta de ömma punkterna. På mig var de ilsket knallröda men så långt in att det var svårt att komma åt och placera krämen rätt.

Öva beröring.
Jag har låtit min kille trycka penisen mot öppningen men utan att försöka komma in, under sex. I början gjorde det ont, men sen lärde sig kroppen njuta av det istället och började slappna av. Särskilt bra var det om han satt mellan mina ben, jag låg på rygg, han tryckte sig mot och använde samtidigt händerna för att stimulera. Mycket trevligt och gjorde att kroppen började sammankoppla det med njutning istället för smärta. Han lärde sig även att läsa av min kropp tydligt och visste sen vid försök till samlag när han kunde trycka och när han inte kunde det. Han såg när jag spände mig och slutade då direkt.

Glidmedel.
Har provat en mängd olika glidmedel, både vattenbaserade och silikonbaserade. Det jag har märkt fungerar bäst är något med riktigt tjock konsistens, så det agerar "stötdämpande" mot vestibul-området. Just nu använder jag Klick från RFSU. Det blir klibbigt och inte så bra efter ett tag, men en rejäl klick på rätt ställe hjälper jättemycket. Har inte sex utan glidmedel, då gör det ont direkt, särskilt som mina p-piller torkar ut väldigt mycket.
Andra bra märken är Invit Glidmedel och Pjur Eros Woman Gel, men de är inte lika tjocka. Tänk på att vissa glidmedel (tex Klick) kan innehålla ämnen som kan irritera vissa kvinnor, så var uppmärksam på ev irritation eller sveda.

Sluta med p-piller.
Många läkare tror att p-piller kan vara en av anledningarna till att man får vestibulit. Nästan alla kvinnor som har vestibulit tar eller har tagit p-piller. Läkaren jag träffade sa att det första de gör på vestibulit-kliniker är att få tjejerna att sluta med p-piller. Ibland räcker det.
Jag slutade och mådde mycket bättre. Vestibuliten blev lite bättre, men framför allt mådde jag bättre psykiskt. Jag trodde inte att pillren påverkade mig alls, hade knappt märkt av några biverkningar och ätit dem i 7 år, men min kille sa efter två månader att han aldrig ville att jag skulle börja äta dem igen. Jag blev mycket gladare, fick bättre luktsinne, bättre blodcirkulation, och det kändes som en dimma hade lättat och jag blev mer avslappnad och piggare. Dessutom fick jag ännu större sexlust och problem med "torrhet" försvann helt.

Lyssna på kroppen.
Vill kroppen inte ha sex, så var försiktig. Många tjejer, jag själv inkluderad, har ibland haft sex när kroppen inte velat. Det gäller att lära sig skillnaden på att vara kåt i huvudet och kåt i kroppen. Försöker man ha sex när kroppen inte är redo så kan det göra ont.
När jag lärde mig hur mycket det är som händer i kvinnokroppen när man blir upphetsad (lubrikationen är bara början, sen tjocknar slidväggarna, livmodern flyttar på sig, etc) så förstod jag hur vansinnigt det var att ha samlag om kroppen inte var redo. Och även varför det tar längre tid för kvinnor att bli upphetsade. Blodet rusar till i samma takt på kvinnor och män, men medan det för män räcker med blod i könsorganet, så är det bara början för kvinnokroppen. Att ha samlag när man inte är redo är utomordentligt dumt, eftersom slidan behöver bli redo. Läs gärna The V book om allt som händer i kroppen när en kvinna blir upphetsad.
Se även till att få tid för det förspel du behöver, kom ihåg att en kvinna behöver i genomsnitt 4 gånger så lång tid som en man för att bli lika upphetsad och "redo". Sex ska inte stressas, och ju längre tid och mer njutning dest bättre, eller hur?

Är man kåt i huvudet men inte i kroppen så kan man skippa samlag och göra annat istället. Klitoris sitter ju så smart utanpå kroppen, så det går ju bra ändå. Petting, oralsex... lek på andra sätt! Finns inte tid för tillräckligt mycket förspel så gör annat än samlag.
Har man samlag när man inte är upphetsad så sliter man på kroppen, det kan göra ont, och så kan man hamna i en ond cirkel. Gör annat, vem kan säga nej till oralsex?

Slidkramp
Slidkramp är när musklerna som omger slidan går i "kramp" ofrivilligt. Slidan stängs och det gör ont vid penetrering. Vid smärtan så förstärks krampen och kroppen börjar krampa ännu mer för att undvika det som gör ont. Tillslut kan samlag bli helt omöjligt tex. Muskelkrampen måste tränas bort, kroppen måste lära sig att det inte är farligt och det onda cirkeln måste brytas. Detta görs med övningar med stav. Du kan läsa mer om slidkramp här också.
Slidkramp får man ofta pga att man redan har ett problem som ger smärta. Kroppen reagerar på smärtan och börjar spänna musklerna för att förhindra det. Vestibulit kan ofta leda till slidkramp.

I mitt fall tränade jag bort slidkrampen med hjälp av övningar samt med övning av beröring.
Fortfarande kan jag behöva koncentrera mig på att slappna av och att "trycka utåt" med musklerna precis vid första penetrationen, eller vid undersökningg, annars kan musklerna dra ihop sig ofrivilligt. Min kille är väldigt uppmärksam på det där och kan ibland märka att jag är spänd utan att jag själv gör det, då tar jag några djupa andetag, slappnar av, trycker utåt och så slappnar musklerna av så att vi kan ha sex tex. Försöker jag trots att jag är spänd så gör det ont, och så får jag slappna av istället.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home